Siden 2011: 3000 flere tekno-ansatte

LYSE IDEER: Trondheim og Trondheimsregionen er et kraftverk for smarte påfunn.

Teknologi-hovedstaden vokser. Antall tekno-bedrifter i regionen har økt med 300 på ti år – fra 507 til 802. Selskapene sysselsetter nå 13 000 mennesker, 3000 flere enn i 2011. Det viser Impello-analysen, det årlige barometeret på teknologibransjen i Trondheimsregionen.

Litt mer nøkkelinfo:

  • IKT er klart største bransje (48 % av alle), men Energi- og miljøteknologi vokser raskest.
  • Nordic Semiconductor er største arbeidsgiver, etterfulgt av Equinors forskningssenter og Aker Solutions avdeling i Trondheim.
  • 81 nyetableringer ble registrert i 2021.
  • 137 teknologiselskap har sprunget ut av NTNU og SINTEF siden 2011.
  • 126 virksomheter er oppkjøpt siden 2001.
  • 10 ble oppkjøpt i 2021 – her inngår blant annet børsnotering av megasuksessen Sportradar.
GJØR MOBILEN BEDRE: Anna Zhang er en av nærmere 200 ansatte hos tekno-suksessen Arm nederst i Munkegata. Foto: Glen Musk.

De fleste tekno-selskapene holder til i Trondheim, men miljøet er viktig for mange av de andre kommunene i regionen. Indre Fosen med 10 000 innbyggere har 475 sysselsatt fordelt på 29 teknologibedrifter i kommunen. I Orkland er antall tekno-ansatte 652.

Les mer: Impello-analysen 2021

De spennende historiene
Tallene skjuler de utroligste historier om lyse ideer, gründerånd og nyskaping som etterlater spor verden rundt. Arm, Nordic Semiconductor Microchip Technology. Q-Free, Sportradar, Zedge og mange andre virksomheter i Trondheimsregionen er verdensledende på sine områder og påvirker livet til folk på nær sagt alle kontinenter hver eneste dag.

Vi må vise fram prestasjonene
Her er et forsøk på å konkretisere hentet fra en kronikk i Adresseavisen skrevet av Trondheim Tech Port og Trondheimsregionen:

«Akkurat når du leser denne teksten, bruker mennesker over hele verden teknologi produsert i Trondheimsregionen. Det skjer idet noen kaster et blikk på mobiltelefonen sin i Brasil eller Japan, klikker på ei trådløs mus i India, passerer en bomstasjon i Bangkok, åpner et kjøleskap i Italia eller laster ned en smart app i USA. Nye ideer oppstår hele tida i Trondheimsregionen. Ofte er produktene så avanserte og markedene så internasjonale at vi som bor her ikke legger merke til virksomheten.»

Les hele kronikken: Vi er for dårlige til å skryte

Målrettet profilering av mulighetene og suksessene i Trondheim vil kunne styrke regionen i kampen om spisskompetanse og etableringer. Teknologihovedstaden er en magnet på gode hoder, men vi trenger mange flere: