Det kom fram da Trondheimsregionen var samlet til møte i Midtre Gauldal 15. desember.
Byutredning og bompenger
Joar Nordtug i Statens vegvesen la fram forslag til byutredning. Byutredningen beskriver hvordan regionen kan klare nullvekstmålet i biltrafikken, og dermed få milliardbeløp til samferdsel fra staten. Utredningen gir ingen anbefalinger. Den er et strengt faglig kunnskapsgrunnlag foran forhandlingene om en byvekstavtale – også kalt Miljøpakke 4.
I dag har Trondheim en bymiljøavtale med staten. Den skal reforhandles i 2018 og bli en byvekstavtale. Da kan de andre kommunene i Trondheimsregionen også bli med.
Funn fra byutredningen:
Byutredningen beskriver tre pakker av tiltak med ulike kombinasjoner av pisk og gulrot. Det går an å mikse tiltak fra de forskjellige pakkene når staten og kommunene skal forhandle om byvekstavtalke/Miljøpakke 4.
Forslaget til byutredning sendes nå ut på høring. Kommunene skal ta stilling om de vil være med i Miljøpakke 4 – og finne ut hva de i så fall vil gi og kreve.
Utfordringen: Regionen vokser med anslagsvis 50 000 innbyggere fram til 2030. I samme periode skal ikke antall kjørte kilometer med personbil øke. Bare i Trondheim må 500 000 «nye» kilometer per dag tas med kollektiv, sykkel og gåing. Gevinsten er milliarder i støtte.
Dobbeltspor og flytog
Det er uklart når penger til dobbeltspor kommer fra staten, men Bane NOR jobber videre med planlegging. Løsningen Trondheim-Hommelvik blir langtunnel, ikke spor langs sjøen.
Nytt nå er at Bane NOR dropper planen om tunnelinnslag på Være. Tunnel fra Ranheim viser seg å bli billigere likevel. Da kommer ny stasjon like ved fabrikkanlegget i sentrum.
Dobbeltspor er ett av flere virkemidler som på sikt kan bidra til nullvekstmålet – se over.
Les mer fra møtet i Trondheimsregionen nyhetsbrev
Skissen viser planlagt stasjon rett ved fabrikkanlegget på Ranheim og tunnelinnslag litt lenger øst (rød markering).