Alle har hørt om hjerneforskerne May-Britt og Edvard Moser, som fikk Nobelprisen i medisin. Men Trondheimsregionen er et oppkomme av mindre kjente suksesshistorier knyttet til forskning og ny teknologi. De fleste springer ut av kunnskapsmiljøene våre.
Visste du at det du ser på displayet på en Samsung Galaxy-telefon er et resultat av trønderteknologi? I Munkegata sitter 190 smartinger fra over 30 nasjoner og lager oppskriftene til avansert grafikk for digitale display tatt i bruk over hele kloden. De jobber i Arm Norway. Historien startet med tre studenter og en god ide på NTNU.
Nordic Semiconductor på Tyholt er verdensledende på trådløs teknologi, benyttet blant annet til å følge pulsen på Magnus Carlsen og ryttere i Tour de France, og til å hjelpe folk med helseplager. Føy til eventyret Atmel (gründer Alf-Egil Bogen på bildet) så ser du at Trondheimsregionen er et stort sted for mikroskopisk elektronikk – og et godt sted for gode hoder. Atmel heter nå Microchip Technology Norway, et eventyr fra Trondheim og Silicon Valley.
Ultralyd fra Trondheim redder liv på alle kontinenter. Nye funn i nanolaben ved NTNU sørger for at det minste som fins kurer kreft, og forskningen gir oss mer energi fra sola. Kunnskap for en bedre verden, sier NTNU.
Zedge har noen hørt om etter hvert. Selskapets app, som gir mobiltelefonen din en personlig profil, har ca 30 millioner aktive brukere (2022). Zedge fra Trondheimsregionen er notert på New York-børsen.
Avgjørende elementer i GSM-teknologien er ”made in Trondheim”, og flerfaseteknologien fra den svære laben ved Tiller har gjort Norge til en søkkrik nasjon.
De fleste forskere og gründere er drevet av oppdager- og oppfinnertrang. Enkelte av dem blir rike også. Microsoft kjøpte søkemotoren FAST fra Trondheim for 6,6 milliarder kroner, og slik kan vi ramse opp suksesser nesten i det uendelige.
Q-Free leverer smarte trafikkløsninger til hele verden og har avdelinger i 14 ulike land (2022). Kahoot har du muligens prøvd, men visste du at quiz-appen oppsto i Trondheim?
Itj for å skryt, men de fleste historiene fortjener å bli bedre kjent også blant våre egne.