Triumfer i langrenn og RBK-seire i Champions League er strålende, men gir ikke oppmerksomhet verden rundt som en Nobelpris i medisin. Prisen er en god del viktigere enn idrettsprestasjoner også.
– Dette er større enn OL-gull, skrev professor Magne Nylenna i Dagens Medisin da det var klart at ekteparet May-Britt og Edvard Moser fikk den prestisjetunge forskningsprisen sammen med britisk-amerikanske John O`Keefe.
Trondheimsregionen arbeider for å profilere regionen vår som det den er; et tyngdepunkt innen forskning og utvikling. I 2011 ga Trondheimsregionen ut en publikasjon som bilag til Adresseavisen og Dagens Næringsliv. En tittel over to sider fortalte at «Trondheim har verdens fremste hjerneforskere – Jakt på IQ, stedsans og hukommelse.»
– Hjernen kan sammenlignes med et superkomplisert puslespill. Vi begynner å ane konturene, selv om vi på langt nær har alle bitene ennå, sa May-Britt Moser til avisa med det treffende navnet Gode Hoder.
CNN og The Guardian
Tre år senere vet May-Britt og Edvard Moser nok til å få den høyest verdsatte utmerkelsen noen forsker kan oppnå. Betydningen gjenspeiler seg i prioriteringen til de tyngste nyhetsmediene rundt om på kloden.
CNN innledet en reportasje slik: «Du vet kanskje hvor du er og hvor du skal, men du vet ikke hvorfor du vet det.» Deretter kom historien om arbeidet for å forstå hjernens posisjoneringssystem – vår indre GPS.
BBC formidlet viktig innsikt, krydret med et utbrudd fra nyslått prisvinner May-Britt Moser: «Dette er crazy!».
The Guardian slo fast at vinnerne dramatisk har endret vår kunnskap om hjernen.
The Telegraph, India Times, NBC News, Fox News og alle andre fulgte opp. New York Times slo fast at May-Britt og Edvard Moser er det andre ekteparet i historien som vinner en Nobelpris i medisin sammen. Den første prisen ble for øvrig delt ut i 1901.
Kamp mot Alzheimer
Ekteparet Moser ved NTNU driver grunnforskning, noe som vanligvis ikke vekker så stor interesse utenfor fagmiljøene. Andre forskere skal bruke kunnskapen de fremskaffer til mer konkerte formål, som for eksempel å bekjempe Alzheimer.
30 prosent av alle sykdommer er relatert til hjernen, het det i Gode Hoder. Bilaget listet for øvrig opp prisene ekteparet Moser har vunnet siden de fikk Prize for Young Scientists i1991.
Nå er lista forlenget. May-Britt og Edvard Moser, NTNU, Trondheim og Trondheimsregionen er samtidig innlemmet i det aller nobleste, vitenskapelige fellesskap.
Bildet over er fra Gode Hoder i 2011. Du kan lese Gode Hoder her.