Stjernedryss over teknologihovedestaden

Starmus plasserer Trondheim på verdenskartet som et kraftsenter for kunnskap. Våre egne hjerneforskerne får besøk av et drømmelag av andre Nobelprisvinnere.

Spennvidden i programmet er stor: En av klodens mest kjente økonomer skal forklare hvordan vi kan overleve hans egen landsmann Donald Trump. TV-guru Larry King snakker om falske nyheter. Stephen Hawking gir et blikk inn i svarte hull.

Festivalen trekker blant annet følgende internasjonale stjerner til Trondheimsregionen:

  • Ti Nobelprisvinnere.
  • Stephen Hawking.
  • Tre av i alt 12 som har vandret på månen.
  • Det første mennesket som beveget seg fritt i verdensrommet, russiske Alexei Leonov.
  • Regissør Oliver Stone.
  • Larry King, amerikansk TV-personlighet som har intervjuet maktmenneskene på kloden i årtier.

Bildet over viser vår egen Edvard Moser, fysiker/komsolog Stephen Hawking og astrofysikeren Garik Israelian. Israelian stiftet Starmus-festivalen som en hyllest til utforskerne av verdensrommet. Han samarbeider tett med Queen-gitarist Brian May – også utdannet astrofysiker. Festivalen forener vitenskap og musikk. Ett av formålene er å bedre forståelsen for hva vitenskapen betyr for menneskets framtid.

Myter, tro og kortsiktig politikk utfordrer viktig kunnskap, noe som kommer til syne i kampen mot menneskeskapte klimaendringer. Stephen Hawking er så bekymret for klodens framtid at han mener det haster med på kolonisere andre planeter.

Men Starmus-festivalen fokuserer først og fremst på framskritt og muligheter. Årets festival har tittelen Life and the Universe.

Les om Starmus i Trondheim 18-23. juni.

Les om programmet.

Se oversikt over talere.


Du kan få høre tre ekte månemenn diskutere månen og det som finnes lenger ut.

Noen ytterst få smakebiter fra programmet de fire første dagene:

18. juni
Jord-liknende planeter utenfor vårt eget solsystem: Michael Mayor, sveitsisk astrofysiker som var med på å finne den første planeten utenfor solystemet.

Søk etter liv utenfor solsystemet: Sara Saeger, amerikansk planetforsker, omtalt som astronomiens svar på Indiana Jones.

19. juni
Ti Nobelprisvinnere diskuterer vitenskapens rolle i vårt århundre.

Videre utforsking av mars: Buzz Aldrin, den andre som var på månen, og den av de gjenlevende månefarerne som var der først.

20.juni
Svarte hull og tidsforvrenging: Stephen Hawking, den største stjernen av dem alle selv om han ikke har fått noen Nobelpris ennå.

Tre måmenn i debatt. Astronauter som har vandret på månen samles til diskusjon. Harrison Smith og Charlie Duke i tillegg til den mer berømte Buzz Aldrin.

21. juni
Om sannhet i film: Regissør Oliver Stone.

I de falske nyheters tidsalder: Verdens muligens mest kjente TV-personlighet; Larry King.

Hvordan overleve Trump, klimaendringer og global krise: Jeffrey Sachs, prisbelønnet og verdensberømt økonom, to ganger rangert som en av verdens 100 mest innflytelesrike ledere av Times Magazine.

Og slik fortsetter stjernedrysset.

Se Trondheimsregionens video om Starmus.


Ti vinnere av Nobelprisen samles til rundebordskonferanse i Trondheim. To av dem hører til her.