Teknologi-hovedstaden: Vi tester ut det ingen har prøvd før

Trøndelag kan bli et pionerområde for å teste ut morgendagens farkoster. Trondheimsfjorden ble verdens første testarena for autonome skip i 2016.

AUTONOME ILDSJELER: Gard Ueland, adm. dir. Kongsberg Seatex, Torhild Aarbergsbotten, prosjektleder Smart Mobility Norway, Frode Halvorsen, klyngeleder Ocean Autonomy Cluster, Tor O. Iversen, prosjektleder Green Flyway, Margrethe Ringkjøb Skjelstad, seniorkonsulent Impello, og Bård Eidet, daglig leder Trondheimsregionen. Foto: Marius Tvinnereim/Ocean Autonomy Cluster

Vi kan bli ledende også som arena for å prøve:

  • Selvkjørende fly på Green Flyway i nærheten av Røros lufthavn
  • Selvkjørende biler og busser ved Smart Mobility Norway i Stjørdal.

Da er vi i så fall i front på sjøen, på bakken og i lufta.

På oppdrag fra Trondheimsregionen har Impello AS laget en rapport bla om mulighetene slike testområder gir for lokalt næringsliv, og hva som skal til for å lykkes med å utvikle en slagkraftig arena for å prøve ut autonom teknologi.

Impello peker på havromsautonomi som et av regionens sterkeste konkurransefortrinn for forskning, utvikling og kommersialisering av selvstyrte løsninger.

En skipslengde foran
Gard Ueland, administrerende direktør i Kongsberg Seatex AS, sier: – Vi ser tydelig effekten av at vi i 2016 etablerte verdens første testområde for autonome skip i Trøndelag. Det var et tydelig signal om at Norge tok en lederposisjon, og initiativet har bidratt sterkt til en rekke, verdensledende satsinger i Norge innen autonome, maritime transportløsninger. Etablering av testarenaer har verdier langt utover å tilrettelegge for teknisk testing av nye teknologier. Vi snakker om industriutvikling og markedsposisjoner.

Klynge på havet
I fjor ble innovasjonsklyngen Ocean Autonomy Cluster etablert i regionen, med særlig satsing på infrastruktur for test og demo av autonom havromsteknologi. Det gjelder både på og under overflata.

– Teknologihovedstaden Trondheim er verdensledende innen det unge fagfeltet autonom havromsteknologi. Regionen er den ubestridte, nasjonale spydspissen for maritim forskning og teknologiutvikling. Markedspotensialet for disse teknologiene er enormt, og vi leder an i utviklingen, sier Frode Halvorsen, klyngeleder i Ocean Autonomy Cluster og seniorrådgiver i innovasjonsselskapet Fremtidens Industri.

Green Flyway
Dette er et Interreg-samarbeid med Sverige. Droneselskaper har utført en rekke tester. I tillegg ble verdens første grensekryssende vinterflyging med et fullelektrisk fly gjennomført før pandemien satte inn.

Smart Mobility Norway
Er et selskap under etablering i Stjørdal. Målet er å utvikle en test- og utviklingsarena for fremtidens smarte teknologier innenfor transport, mobilitet og autonomi. Prosjektet skal legge til rette for at næringslivet og industrien får testet og utviklet nye ideer og løsninger på bakken – som vil gi nye arbeidsplasser og økt verdiskaping i regionen.