Bønder og kokker på sjekkern

Christina og Ivar Andreas Skjetnemark ved Mikkelhaug Gård byr på gode saker. Foto: Håvard Egge.

Kjærlighet ved første blikk – eller første smak? Torsdag 10. mars møttes lokale matprodusenter, kokker og innkjøpere til speed-dating. 

Kulinarisk sjekking er ett av mange tiltak i forbindelse med at Trondheim og Trøndelag har status som European Region of Gastronomy (Europeisk Matregion) 2022. Det er smart å samle folk med gode ganer og vaner. Formålene er flere, ifølge prosjektleder Eileen Brandsægg, som representerer Trondheimsregionen i satsinga på mer velsmakende mat:

  • Slike treff gjør produsenter og kokker bedre kjent, sånn at det blir enklere og tryggere å handle med hverandre.
  • Håpet er at det fører til at restaurantene tilbyr mer lokal mat, og at produsentene dermed øker salget.
  • I neste omgang vil økt tilgang på bedre råvarer styrke serveringssteder som er ERG-sertifisert.

Mer trøndersk stolthet, takk
Sertifiseringen består av et sett med kriterier som skal motivere aktører i bransjen til å sørge for at trøndere og andre besøkende opplever oss som en matregion med høy kvalitet. Tiltakene skal også bygge stolthet.

På sjekkern torsdag fant vi folk innen alt fra bryggeri, ysteri, og sankeri til produsenter av frukt, kjøtt- og fiskeprodukter. Kokker og innkjøpere fikk fem minutter med hver av de 18 utstillerne. Full fart.

Mer mat-dating kommer
Oi! arrangerte et lignende treff i 2019. Nå blir det smakfull speed-dating igjen i september. Planen er å gjøre velsmakende sjekking til en fast begivenhet vår og høst i årene som kommer.

Trondheimsregionen går inn med til sammen over en million kroner i 2021 og 2022 for at produsenter, restauranter og reiseliv skal få mest mulig igjen for statusen som Europeisk Matregion. Innsatsen vil gjøre kommunene våre mer synlige som «Home of Nordic Flavours»  både nasjonalt og internasjonalt. Det skjer blant annet gjennom konferanser, filmproduksjon og besøk av utenlandsk presse.

Vel bekomme: Se presentasjon av flere tiltak

Jim Andre Stene ved Trøndelag Sankeri frister med råvarer av høy kvalitet. Foto: Håvard Egge.